Kundtjänst08- 730 20 30    Måndag - Fredag 08.00 - 17.00      ​Sitemap    Smidiga betalsätt  Faktura Klarna Direktbetalning           Nyhetsbrev

Andningsskydd

Att tänka på vid köp av munskydd

Munskydd används för att fånga upp mikroorganismer i utandningsluften. Vid köp av munskydd är det viktigt att se till att köpa rätt sort, byta i tid och inte återanvända dem som är avsedda för engångsanvändning- för maximalt skydd för dig och din omgivning.

Vi har brett sortiment av olika typer av mun- och andningsskydd och hjälper dig att välja rätt.

Olika typer av munskydd

Det finns olika typer av munskydd att köpa som skyddar på olika sätt.

Munskydd syftar till att minska risken för överföring av smittsamma partiklar, som virus, från bäraren till personer i omgivningen. Dessa räknas som medicintekniska produkter och är avsedda för engångsbruk. Det kan vara bra att välja ett engångsmunskydd som är CE-märkt som innebär att munskyddet är godkänt och uppfyller EU:s säkerhetskrav.

Andningsskyddets syfte är att skydda bäraren från överföring av smittsamma partiklar och räknas som personlig skyddsutrustning. Välj ett andningsskydd som är CE-märkt och som har skyddsklassen FFP2, FFP3, N95, KN95, KF94. Både FFP2- och FFP3- filter skyddar mot damm- och viruspartiklar, där skillnaden är att FFP3 filtrerar finare partiklar. FFP2-standarden kan jämföras med KN95(kinesisk skyddsklass), N95(amerikansk skyddsklass), KF94 (koreansk skyddsklass).

Halvmask har hög skyddseffekt för de flesta användningsområden och mycket god andningskomfort. Används ofta inom tillverkningsindustri och inom områden med hög koncentration av partiklar. Den ger ett mycket lågt utandningsmotstånd. Halvmasken har utbytbara filter.

Vad är en FFP-mask?

För att skydda sig mot skadliga aerosoler och små partiklar i luften kan man använda ett FFP filtrerande andningsskydd. FFP-masker är s.k. halvmasker, dvs de täcker mun, näsa och haka. Det är viktigt att man använder skyddet på rätt sätt och att det sluter tätt intill huden. Du kan alltså inte ha skägg när du använder en FFP-mask. Till skillnad från ett vanligt munskydd är FFP-maskerna avsedda att skydda bäraren från partiklar i luften.

FF står för ”Filtering Facepiece” (filtrerande ansiktsskydd) och P för "Particles". FFP-masker finns i tre skyddsklasser (1-3) som filtrerar olika stora partiklar, där 1 ger lägst skydd och 3 ger högst skydd. FFP-masker är certifierade enligt standarden EN 149.

FFP1:  Andningsskydd avsedda för miljöer där det inte förekommer farliga aerosoler eller damm, där masken främst ska filtrera bort damm så att man inte andas in det. Filtrerar minst 80% av partiklar i storlek upp till 0,6 μm. Används inom t ex byggindustrin.

FFP2: Andningsskydd avsedda för miljöer där skadliga partiklar kan finnas i luften. Filtrerar minst 95% av partiklar i storlek upp till 0,6 μm. Används ofta i yrken där man kommer i kontakt med skadligt damm, aerosoler eller rök.

FFP3: Andningsskydd som filtrerar 99% av alla partiklar i storlek upp till 0,6 μm. Skyddar mot bl a asbest och används ofta inom t ex kemiindustrin.

Hur använder man munskydd på rätt sätt?

1. Tvätta händerna med tvål och vatten i 40 sekunder eller använd handsprit innan du tar på dig ansiktsskyddet

2. Sätt munskyddet så det täcker mun, näsa och haka. Det är viktigt att munskyddet sitter ordentligt. Har du till exempel skägg kommer skyddet inte vara lika effektivt.

3. Rör inte vid filterdelen. Använd endast bandet när du ska lyfta bort munskyddet.

4. Munskydd är avsett för engångsbruk och ska alltid bytas ut om det blir skadat, luktar eller blir fuktigt.

5. Tvätta händerna noga eller använd handsprit när du tar bort munskyddet.

Färg

Varumärke

Parfymerat

System

Antal st/fp

Vi tipsar om

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter
Övrigt
Moms visas: