Välkommen till Green Spruce, är du företag eller privatperson?
Vill man som privatperson använda ett munskydd eller andningsskydd behöver man först fundera över vad man vill uppnå. Vill man skydda sig själv eller andra?
Beroende på vem som ska skyddas så gäller olika regler; regelverket för medicintekniska produkter, regelverket för personlig skyddsutrustning eller båda två. I bägge regelverken ställs tydliga krav på att produkterna ska vara säkra och effektiva.
Det är tillverkaren av en produkt som ska tala om vilket syfte, så kallad avsedd användning, en produkt har.
På marknaden finns en mängd olika produkter för att täcka näsa och mun. Vilket skydd en sådan produkt ger, beror på ett antal olika faktorer som val av material, filtreringsegenskaper, passform etcetera. Olika typer av produkter används för olika användningsområden:
Räknas som medicinteknisk produkt.
Räknas som personlig skyddsutrustning.
Dessa produkter uppfyller varken kraven för medicinteknisk produkt eller personlig skyddsutrustning.
De skydd som är medicintekniska produkter eller personlig skyddsutrustning ska vara CE-märkta vid försäljning inom EU, men regelverken för dessa två typer av produkter skiljer sig åt. Gemensamt är att CE-märket innebär att tillverkaren intygar att produkten uppfyller de bestämmelser som produkten omfattas av. Det inkluderar att tillverkaren ska kunna visa att det skydd och de övriga egenskaper som anges för produkten stämmer.
Det är viktigt att man läser tillverkarens information om hur de olika skydden ska användas samt hur de skyddar. Informationen ska finnas på svenska.
På förpackningen ska också tillverkarens namn och kontaktuppgifter finnas. Om tillverkaren inte finns inom EU ska det även finnas namn och kontaktuppgifter till tillverkarens europeiska auktoriserade representant (EC REP).
Om ett skydd ska användas för att minska risken för smittspridning rekommenderar Läkemedelsverket att man väljer ett skydd som är CE-märkt.
Munskydd kan delas in i typ I och II om de har testats i enlighet med standarden SS-EN 14683. Indelningen är baserad på hur bra munskyddet filtrerar utandningsluften.
Är avsedd att användas av privatpersoner och patienter för att minska risken för smittspridning, särskilt vid epidemier/pandemier. Filtreringseffektivitet ≥ 95 %.
Är främst avsedd att användas av vårdpersonal vid operationer eller andra vårdmoment som kräver att omgivningen skyddas. Filtreringseffektivitet ≥ 98 %.
Motsvarar typ II men där R innebär att munskyddets utsida är vätskeresistent och därför skyddar bäraren från stänk.
Mer information om andningsskydd finns på Arbetsmiljöverkets webbplats när det gäller användning i arbetslivet och på Konsumentverkets webbplats vid privat bruk, se länkar nedan.
Källa: