Välkommen till Green Spruce, är du företag eller privatperson?
Inkontinens, eller urinläckage, är mycket vanligare än många tror. Det kan ha många olika orsaker och är ett vanligt problem som ökar med åldern, särskilt bland kvinnor. För vissa är det ett mindre problem, medan andra upplever att det hindrar dem från att leva ett normalt liv.
Att läcka urin är inget farligt och tyder sällan på någon allvarlig sjukdom, men det är otrevligt och många skäms och tycker att det är pinsamt och söker därför inte vård.
Orsakerna till inkontinens kan vara flera
Livsstilsfaktorer, som rökning, alkoholkonsumtion och överdrivet intag av vätska
Förskrivna läkemedel (mestadels blodtrycksmedicin, muskelavslappnande medel, lugnande medel och vissa hjärtmediciner)
Förstoppning kan öka behovet av att urinera eftersom den sammanpressade avföringen gör att nerverna, som ansvarar för urinblåsan, blir överaktiva.
Permanenta orsaker:
Åldrande
Skador på bäckenbottenmuskulaturen
Förstorad prostata
Prostatacancer/urinblåscancer
Ovanstående är endast exempel! Sök alltid hjälp för diagnos, behandling och råd från din vårdcentral om du upplever problem med inkontinens.
Den vanligaste orsaken
Den vanligaste orsaken till inkontinensproblem är en försvagad bäckenbottenmuskulatur, något som naturligt försvagas med åldern. Det är musklerna i bäckenbotten som hjälper till att hålla upp urinblåsan och urinröret. Muskulaturen kan tränas upp med hjälp av knipövningar. Se exempelvis på Snippgympa.
Har man besvär av sin inkontinens finns det mycket hjälp att få. När man ska kontakta vården och vilka hjälpmedel som finns skiljer sig åt för kvinnor och män.
Inkontinens hos kvinnor
Inkontinens kan drabba kvinnor i alla åldrar men är vanligast efter klimakteriet. Man räknar med att mellan 15-40 procent av alla kvinnor som gått igenom klimakteriet lider av inkontinens, mer eller mindre.
Olika typer av inkontinens
I grunden kan man säga att det finns fyra olika typer av inkontinens; ansträngnings-, trängnings-, överflödes-/överrinningsinkontinens och/eller fekal inkontinens.
Här nedan följer en översikt på de mest typiska symptomen för var och en av dem.
1. Ansträngningsinkontinens vanligast
Det finns olika typer av inkontinens, men hos kvinnor är ansträngningsinkontinens den vanligaste. Det innebär att det kan läcka lite urin när man till exempel skrattar, hostar, motionerar eller anstränger sig på något annat sätt. Ofta kommer det små skvättar urin utan att man känner sig kissnödig. På natten brukar man inte ha något problem. Orsaken till ansträngningsinkontinens är ofta försvagade eller uttänjda muskler i bäckenbotten till följd av graviditet och förlossning eller ålder.
2. Trängningsinkontinens
En annan typ av inkontinens som är något mindre vanlig är trängningsinkontinens. Då blir man plötsligt väldigt kissnödig och kan ha svårt att hinna till toaletten i tid. Ofta kommer det mycket urin och man kan behöva gå på toaletten 10-15 gånger om dagen, mot normalt 5-6 gånger. Vid trängningsinkontinens är det vanligt att man även kissar på sig under natten. Orsaken kan ibland vara en vanlig urinvägsinfektion, andra gånger kan det röra sig om en neurologisk sjukdom.
Många gånger kan det dock vara svårt att hitta en sjukdom som är orsak till trängningsinkontinens. Man kan också ha blandinkontinens, vilket som namnet antyder, är en blandning av ansträngnings- och trängningsinkontinens.
3. Överflödes- /Överrinningsinkontinens
Vanliga symtom är att urinstrålen blir svagare, behov av att krysta för att tömma blåsan helt eller att det känns som att blåsan inte blir helt tömd. Det kan också bli avbrott en eller flera gånger vid urinering. Behov av frekventare urinering, bråttom till toaletten och/eller behov av att gå upp flera gånger på natten kan uppstå. Ibland hinner urin läcka ut innan toalettbesök. Vid svåra besvär kan totalstopp uppstå, vilket gör urinering omöjlig.
4. Fekal inkontinens
Bristande kontroll över avföring, vilket leder till ofrivillig förlust av tarminnehåll. Förstoppning, diarré och ofrivilliga tarmrörelser är symtom på fekal inkontinens. Symptomen kan ske separat eller samtidigt. Olika typer av inkontinens kan leda till olika grader av läckage, därför är det mycket viktigt att man använder rätt skydd som är anpassat till individens behov.
Vad finns det för hjälpmedel?
Vid inkontinens behöver man ett skydd som suger upp urinen. Om du bara känner av problemen vid enstaka tillfällen, till exempel när du motionerar kan du prova med Abri-San Light ultratunn binda vid små urinläckage eller Abri-San Premium Air Plus 1. De är båda tunna och absorberar mycket. Du hittar dem under fliken Abri-San. Om du däremot behöver skydd dagligen bör du vända dig till sjukvården för vidare utredning av din inkontinens. Det finns även engångs- och flergångsskydd om man har urinläckage på natten för att skydda madrassen som är speciellt anpassade för att suga upp urin, engångsunderlägg eller tvättbara underlägg.
Träna bäckenbottenmusklerna
Bara genom att börja träna bäckenbottenmusklerna blir 60-70% av alla kvinnor med inkontinens bättre, eller helt bra. Om man följer sitt träningsprogram kan man ofta märka skillnad redan inom några veckor. Vänd dig till en uroterapeut, läkare, distriktssköterska eller sjukgymnast för att få hjälp. Vid ansträngningsinkontinens gäller det att träna upp bäckenbottenmusklerna och knipfunktionen. För att hitta musklerna och lära dig att knipa rätt behöver du professionell hjälp.
Mediciner lämpligt i vissa fall Vid trängningsinkontinens försöker man lära blåsan att behålla mer och man ska försöka att kissa så sällan som möjligt. För att stärka slemhinnan och stödjevävnaderna kan man efter klimakteriet lokalbehandla med receptfria östrogenpreparat. Det finns också mediciner som gör kroppen mindre känslig för blåsans signaler.
Kvinnor bör kontakta sjukvården: Vid ansträngningsinkontinens med svåra eller täta besvär. Vid trängningsinkontinens.
Inkontinens hos män
En vanlig orsak till inkontinens hos män är att nerverna som styr blåsan fungerar sämre när man blir äldre. Detta kan leda till trängningsinkontinens. Vid trängningsinkontinens blir man plötsligt väldigt kissnödig och kan ha svårt att hinna till toaletten i tid. Ofta kommer det mycket urin och man kan behöva gå på toaletten 10-15 gånger om dagen, mot normalt 5-6 gånger. Det är också vanligt att man kissar på sig under natten.
Prostatan kan vara påverkad
Inkontinens kan också bero på att prostatan av någon anledning är påverkad. Män som opererat prostatan kan ha svårt att hålla tätt upp till ett år efter operationen. Många har också problem med efterdropp, d v s att det kommer några droppar kiss efter att man kissat klart. Då kan man prova att trycka och dra med två fingrar längs urinröret, från pungens baksida och ut längs penis.
Vad finns det för hjälpmedel för män?
Vid inkontinens behöver man ett skydd som suger upp urinen. Här till vänster hittar du Abri-Man som är skydd för men med små urinläckage. Det finns en rad olika hjälpmedel med högre absorptionsförmåga för män med större besvär. Behöver du använda dessa dagligen kan du få dem kostnadsfritt om du kontaktar vårdcentralen.Det finns även engångs- och flergångsskydd om man har urinläckage på natten för att skydda madrassen som är speciellt anpassade för att suga upp urin, engångsunderlägg eller tvättbara underlägg.
Vad finns det för hjälp att få för män?
När en läkare har konstaterat att man lider av inkontinens gäller det framför allt att träna upp blåsan så att den kan hålla mer urin. Det kan man göra genom att medvetet försöka glesa ut toalettbesöken. Målet är att inte kissa oftare än var tredje till var fjärde timme. Läkaren kan hjälpa dig att lägga upp ett blåsträningsprogram.
Män bör kontakta sjukvården: Män som drabbas av inkontinens ska alltid kontakta sjukvården eftersom det kan tyda på problem med prostatan.
Källa: Apoteket & Abena